De vertrouwenscontactpersoon van SV Harfsen Gymnastiek is Marian Oostervelt. Haar telefoonnummer is 0573-431200.
SV Harfsen Gymnastiek wil een veilige sportvereniging zijn, waar iedereen met plezier met zijn of haar sport actief kan zijn en zich thuis voelt binnen de vereniging. Met elkaar doen we er alles aan om zaken als ‘pesten’, conflicten en ruzie, discrimineren en seksuele intimidatie binnen onze vereniging te voorkomen.
Maar stel nu dat…
De praktijk heeft laten zien dat binnen sportverenigingen in de omgeving er toch sprake was van grensoverschrijdend gedrag. Binnen SV Harfsen Gymnastiek willen wij dit graag vóór zijn. Dat is één van de redenen waarom SV Harfsen Gymnastiek een vertrouwenscontactpersoon (VCP-er) heeft aangesteld. Zij is een centraal aanspreekpunt om er met elkaar voor te zorgen dat het binnen de vereniging leuk en veilig blijft.
Voorkomen is beter dan genezen
Wanneer kun je terecht bij de vertrouwenscontactpersoon?
Iedereen kan aankloppen bij de VCP-er: trainers, coaches, ouders, begeleiders en de sporters zelf. Daarbij: snel melden, er over praten en zorgen dat er (vroegtijdig) een einde gemaakt wordt aan een ongewenste situatie maakt dat deze niet verergert, en eventueel herhaling kan zo voorkomen worden. De vragen die je hebt kunnen gaan over:
- Pesten en gepest worden
- Het gevoel hebben dat je er niet bij hoort
- Grensoverschrijdend gedrag; de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig
- Een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft
- Je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team
- Je vraagt je af of jouw gedrag als trainer en/of coach verstandig is
- Iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag
Als je twijfelt of je vraag bij de VCP-er past, kun je die vraag ook stellen.
Hoe vertrouwelijk is een vertrouwenscontactpersoon?
De gesprekken die er tussen jou en de VCP-er van SV Harfsen Gymnastiek plaatsvinden zijn vertrouwelijk, daar wordt niemand van op de hoogte gesteld, zonder dat jij daar:
- toestemming voor hebt gegeven
- van op de hoogte bent
Het betrekken van anderen of elders advies vragen bij anderen kan belangrijk zijn, maar zal dus nooit zonder overleg en toestemming gebeuren!
De activiteiten van de vertrouwenscontactpersoon vallen onder de verantwoording van het Algemeen Bestuur. Bij het afsluiten van het jaar rapporteert de vertrouwenscontactpersoon aan dit bestuur of er meldingen zijn geweest, van welke aard deze meldingen waren en hoe voortgang en afsluiting hebben plaatsgevonden. In deze rapportage zullen geen namen genoemd worden.
Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Marian Oostervelt (VCP-er).
Vertrouwenspunt Sport
Voor alle sporters en hun omgeving heeft NOC*NSF in samenspraak met de sportbonden het Vertrouwenspunt Sport opgezet. Want naast alle positieve kanten, heeft sport ook een keerzijde. Het gaat dan over afwijkingen van de regels, waarden en normen in de sport. Afwijkingen op het gebied van doping, matchfixing en seksuele intimidatie die de Olympische kernwaarden van respect, vriendschap en fair play aantasten. Daarom heeft NOC*NSF een Vertrouwenspunt in het leven geroepen. Hier kan je vragen stellen of meldingen doen over zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels, waarden en normen in de sport. Dat kunnen persoonlijke dilemma’s of vervelende ervaringen zijn, maar je kunt er ook terecht wanneer je grensoverschrijdend gedrag van anderen wilt melden. In een vertrouwelijk gesprek met een vertrouwenspersoon of adviseur bespreek je wat je dwars zit en welke stappen je zou kunnen zetten om het aan te pakken. Je houdt zelf altijd de regie op wat er met je verhaal gedaan wordt. Zit je ergens mee? Bel het Vertrouwenspunt Sport, 0900 – 202 55 90 (gebruikelijke belkosten)!